Beginners

De eerste stappen

Geduld is een schone zaak

In het begin zal het gitaarspelen vooral geduld vergen. Een toon voortbrengen vereist zowel beweging van de rechter- als de linker-hand. We beginnen dan ook met oefenen met aanslaan (rechterhand) en daarna met het fretten (linkherhand). Ik ga uit van ofwel de klassieke techniek (met als belangrijkste kenmerk: aanslaan met de vingers van de rechterhand) ofwel de pop- en jazz-techniek (met als belangrijkste kenmerk: aanslaan met een plectrum). Uiteraard is inzet van de leerling het meest bepaland voor een goed resultaat. Wie vooruitgaat door zich in te zetten heeft meer plezier in musiceren.

Stap 1: Een instrument voor de beginner

Typen gitaren

Veel leerlingen beginnen op een nylonsnarige akoestische gitaar. Je hoeft minder kracht te zetten met de linkerhand en de snaar is wat zachter van materiaal. Dit is voor de vingers van de beginner dan ook het prettigst. Later kan uitgeweken worden naar metaalsnarige akoestische gitaar of de eveneens metaalsnarige elektrische gitaar.

Formaten gitaren

Voor kinderen zijn er kleinere formaten gitaren beschikbaar. Er is sprake van kwart-/halve-/driekwart- en hele- gitaren.

Accessoires

Heb je een gitaar gekozen dan is het geen overbodige luxe wat accessoires erbij aan te schaffen.

-Plectrum(s)

-Stemapparaat

-Voetensteun

-Muzieklessenaar

-Capo Dastro

-Metronoom

Stap 2: Een lesboek

Het is raadzaam om een overzichtelijk boek te hebben om mee te starten. Lesboeken die ik hiervoor overwegend gebruik zijn:

-Gitaarmethode 1, 2 en 3 van Will Schmid

-Gitaarstarter 1 en 2 en De Kleine Gitaarstarter van Cees Hartog

-Rockbasics 1, 2 en 3 van Wim van Rumpt

-Slaggitaar 1 en 2 van Michiel Merkies

Stap 3: Lessen

De volgende stap is het volgen van lessen. Bij mij kun je op regelmatige basis lessen. De lessen kunnen naar wens 30, 45 of 60 minuten per week zijn. Vooral voor kinderen is wekelijks lessen het verstandigst. Voor de wat meer zelfwerkzame volwassen leerling kan eventueel een tweewekelijkse frequentie worden afgesproken.

Zie voor details mijn tarieven in het tabblad Tarieven/Contact.